Zdravlje usne šupljine psa

Zašto je važno raditi preglede usne šupljine psa?
Vlasnici za probleme usne šupljine obično saznaju tek kad dovedu psa na pregled radi puno manje ozbiljnog stanja ili cijepljenja pa im na to skrenemo pažnju. Izuzetno je važno napraviti pregled usne šupljine jer je prema statističkim podatcima preko 85% pasa starije od 4te godine ima značajne oralne patologije (npr. periodontalnu bolest koja je izuzetno bolna i može dovesti do gubitka zuba i infekcije) koje zahtijevaju veterinarsku pažnju. Kada se bolesti usne šupljine ostave netretirane, toksini koje bakterije luče dovode do oštećena tkiva bubrega, srca i mozga te se bakterijske kolonije širite putem cirkulacije. Dobre vijesti su da se ovi problemi mogu lako prevenirati s regularnim čišćenjem i pregledima kod veterinara.

Anatomija usne šupljine 
Usna šupljina se sastoji od sluznice, žlijezda slinovnica, tvrdog i mekog nepca, jezika, zubiju, zubnog mesa. Zajedno tvore sustav zadužen za žvakanje i omekšavanje hrane. Probava hrane počinje u ustima!
Mliječni zubi se počnu formirati već u vrijeme intrauterinog razvoja, a izbiju između 3. i 12. tjedna života. Psi u starosti od 3 do 7 mjeseci zamjenjuju mliječne zube trajnim zubima.

Zašto moj pas ima taj problem?
Prvo to zaista nije rijetko i kao što smo već spomenuli većina pasa za života ima problem s usnom šupljinom. Dio razloga je zato što je u usnoj šupljini toplo i vlažno i ima veliki broj nutrijenata koji potiču rast organizama te čine savršene inkubatore za razne bakterije. Većina je normalna tj priroda ali kada se na zubima formiraju plak i kamenac poremeti se balans prirodne mikroflore te ako se na to još patogeni organizmi proliferiraju tj namnože, dolazi do problema.

Kako prepoznati bolesti zubala?
Vi, kao vlasnici možete uvelike pomoći psu tako da obratite pažnju na simptome bolesti zubala:
• Da li je prisutan neugodan zadah iz usta
• Postoji li kronični kašalj?
• Regurgitacija, povraćanje i slinjenje?
• Promjene na koži
• Da li Vas ljubimac oklijeva uzeti hranu u usta, na koji način žvače i kako guta?

Veterinarska stomatološka obrada!
Zahvati u usnoj šupljini rade se u općoj inhalacijskoj anesteziji. Ovisno o težini promjena, ponekad je potrebno napraviti rentgensku dijagnostiku kako i uzeti obrisak sluznice za bakteriološku pretragu. Upravo iz razloga da bi se ovo izbjeglo, savjetujemo redovite preglede oralne šupljine psa. Predlažemo da ga dovedete na pregled pa ćemo Vam i mi ukazati na stvari na koje će u buduće biti dobro obratiti pažnju.
Kao i u svakoj anesteziji, i kod stomatološke obrade psa, prethodi kompletna hematološka dijagnostika i opći klinički pregled pri čemu se s vlasnikom dogovara daljnji tijek liječenja.

Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte na 01 7077 999