Sterilizacija pasa

Što je sterilizacija pasa?

Dragi naši, vrlo često primamo upite vezane za sterilizaciju pasa pa evo nekoliko praktičnih informacija za Vas kao vlasnike pasa. Ova odluka je za neke vlasnike, pogotovo one koji su nabavili svog prvog psa, malo teža pa se nadamo da će Vam ovaj tekst pomoći pri donošenju najbolje odluke za Vašeg ljubimca.

Sterilizacija je kirurški zahvat kojim se, kod ženki sprječava daljnje tjeranje te životinja više nije sposobna za reprodukciju. Time se i preventivno umanjuje rizik oboljenja od raznih tumora koji se znaju pojaviti kako pas stari – prvenstveno tumora mliječne žlijezde i reproduktivnih organa.

Kod sterilizacije ženke razlikujemo ovariohisterektomiju i ovarijektomiju –  ovariohisterektomija je uklanjanje i jajnika i maternice dok se kod ovarijektomije uklanjaju jajnici . Ovu odluku, o tome koji je zahvat bolji za pacijenta, obično donese veterinar kada procijeni sto je medicinski bolje.

Kastracija, uvriježeno predstavlja  uklanjane  testisa te pas postaje reproduktivno nesposoban. Kastracija pomaze pri eliminaciji i kontroli agresivnih i dominantnih ponašanja. Predlaže se u slučaju hiperplazije prostate, a svakako kod kriptorhizma (zaostajanja jednog ili oba testisa u abdomenu).

 

Kada je najbolje sterilizirati psa?

Preporuka je, prije prvog tjeranja kod ženskih pasa te između 9-12  mjeseci kod muških pasa, ali za individualni termin se najbolje konzultirati s veterinarom. Npr. ako je ženka već odrasla i imala tjeranje, prijedlog je čekati cca 2 do 3 mjeseca nakon zadnjeg tjeranja tako da je najbolje da nas konzultirate za idealan termin za Vašeg ljubimca.

 

Kakav je tijek sterilizacije pasa?

Nakon što dogovorite termin Vaš će Vas veterinar upozoriti da ne hranite pas 12h prije zahvata. Kada dovedete psa u ambulantu i prije samog zahvata mi napravimo kontrolni pregled koji uključuje i krvnu sliku, jer je bitno znati status pacijenta tj uvjeriti se da je dovoljno zdrav ili zdrava da uđe u zahvat. Nakon samog zahvata pas obično provede još par sati kod nas u ambulanti na postoperativnom praćenju te isti dan ide kući svom vlasniku.

 

Je li sterilizacija pasa bolan zahvat?

Bol eliminiramo prije nego što nastane!

 

Kako izgleda sam zahvat sterilizacije pasa u Doktor Vau?

Postavlja se intravenski kateter putem kojeg se aplicira sedativ, analgetik i antibiotik.

Anestezija se održava inhalacijskim plinovima, tijekom zahvata kontinuirano se monitoriraju životne funkcije pacijenta. Šavovi se postavljaju unutar kože, pa nema uklanjanja šavova.

 

Kako ja kao vlasnik mogu pridonijeti bržem oporavku svog psa?

Idealno bi bilo da je ljubimac idućih par dana kontroliranog kretanja, da kontrolirate fizičku aktivnost te da ne liže ranu (po potrebi I ovisno o osobnosti možemo ljubimcu dati zaštitni ovratnik). Također da, ako je propisana terapija, osigurate da ju redovito dobije. Osim toga Vaš pas bi kroz par dana trebao biti fit.

 

Česte zablude vezane za sterilizaciju pasa

Najčešće se vlasnici boje da će se pas po zahvatu udebljati. Na tržištu postoji puno vrlo kvalitetnih hrana koje su napravljene upravo za steriliziranu životinju. Sadrže manje kalorija te time umanjuju rizik da se životinja nakon sterilizacije udeblja. Također ne škodi da se ljubimcu malo poveća fizička aktivnost radi prevencije debljanja jer je rizik kod nekih pasmina veći nego kod drugih.

Drugi najčešći strah vezan na sterilizaciju je “promjena karaktera” ljubimca. Ovo je rijedak slučaj iako se može i ne mora dogoditi kod muških pasa da budu manje skloni dominaciji i agresiji.

Želim sterilizirati svog psa, što dalje?

Nazovite nas na 7077 999 da dogovorimo termin