Šepanje kod pasa zbog luksacije patele

Luksacija patele je vrlo česta patologija kod malih pasmina pasa, ali se javlja i kod velikih pasa.

Vlasnici uglavnom primijete kako se pas povremeno ne oslanja na oboljelu stražnju nogu.

Radi se o plitkoći kanala u kojem se patela fiziološki nalazi, pa pri kretanju životinje, odnosno pri
savijanju koljenog zgloba dolazi do izlaska patele iz fiziološkog žlijeba. Luksacija odnosno iščašenje patele, može biti medijalna, prema unutra ili lateralna, prema van.

Četiri su stupnja luksacije patele:

  1. Kod prvog stupnja, vrlo se rijetko događa spontana luksacija pri pokretanju zgloba, pri pregledu, manuelno pritiskom, moguće je luksirati patelu, ali po završetku pritiska, vrača se spontano u prvobitan položaj.
  2. U drugom stupnju, moguća je deformacija bedrene kosti, patela se može spontano iščašiti i ostaje u tom položaju dok se manuelno ne vrati u fiziološku poziciju.
  3. Treći stupanj luksacije patela se održava u iščašenom stanju dugotrajno, osim kada je manuelno vratimo u fiziološku poziciju, ali i nakon toga ponovno dolazi do luksacije.
  4. Kod četvrtog stupnja, patela je konstantno u luksaciji i nije moguća manuelna repozicija, osim toga, prisutno je kronično šepanje i eventualno oticanje koljena.

Kod većine pasa, preporučuje se kirurška obrada, pri čemu se produbljuje žlijeb u kojem se patela treba prirodno nalaziti i vrača se u anatomsku poziciju.

Važno je reagirati u slučaju da vlasnik primijeti šepanje, osobito kod pasa koji se još razvijaju i rastu jer, nepravilan položaj patele može dovesti do deformacije potkoljenice i natkoljenice, odnosno u izravnoj je vezi s dobi u kojoj je pacijent i stupnjem luksacije patele.

Za više informacija, kontaktirajte nas na 01 7077 999