Kada potražiti veterinarsku pomoć i na koji način možete sami pomoći svojem ljubimcu?

Postoje hitna stanja koja zahtijevaju veterinarsku intervenciju odmah jer je život Vašeg ljubimca ugrožen i blaža stanja koja nisu hitna te ih možete sami rješavati uz veterinarsku konzultaciju, po potrebi.

Krenimo od hitnih stanja kada morate bez odlaganja nazvati Vašeg veterinara.

1. Otežano disanje – majka svih hitnih stanja

2. Trauma – na primjer udarac automobilom ili pad s veće visine

3. Krvarenje iz usta, nosa, očiju i drugih prirodnih otvora

4. Iznenadni kolaps ( životinja naglo postaje slaba, ne može ustati, gubitak svijesti) 

5. Pareza ili paraliza( oduzetost) stražnjih nogu ili sve 4 noge

6. Naglo oticanje bilo kojeg dijela tijela i osip po kozi – moguć znak nastanka alergijske reakcije.

Tijelo je životinje prekriveno dlakom, pa ćemo osip zamijetiti tako da ce se dlaka odignuti na vise mjesta po tijelu. Na područjima bez dlake, možemo je zamijetiti kao crveni plik. Nagli nastup svrbeža također prati ovakva stanja.

7. Naglo, nezaustavljivo povraćanje koje se ne smiruje, krv u povraćenom sadržaju, krvavi proljev.

8. Životinja pokušava povratiti ali ne uspijeva, može sliniti uz naglo nadimanje trbuha, nemir, bolan trbuh.

9. Vidjeli ste da je životinja pojela potencijalno toksičnu supstancu

10. Životinja nije mokrila u zadnja 24 sata

11. Prisutni znakovi jače bolnosti iz bilo kojeg razloga (dahtanje, nemir, ne može zauzeti sjedeći ili ležeći položaj, izbjegava kontakt i skriva se po kući (više karakteristično za mačke, cvilež.

Stanja koja nisu hitna i mogu se rješavati kod kuće su sva ona stanja kada Vaša životinja ima određeni problem, na primjer kašlje ili ima mekšu stolicu, ali stanje nije popraćeno značajnim padom u raspoloženju i nema simptoma koji upućuju na jaču bolnost ili nelagodu.

Važno je naglasiti da ako se ovakva stanja ne smiruju kroz tri dana bez obzira što nema pada u raspoloženju Vašeg ljubimca, posjet veterinaru na pregled je uputan.

Kako pomoći kod kuće u pojedinim situacijama.

1. Proljev i povraćanje

Ponekad Vas ljubimac može povraćati i imati mekšu stolicu zbog toga sto je pojeo vani ili kod kuće nešto sto nije smio. U takvim situacijama bitno je maknuti zdjelice s hranom i vodom na 2dva sata te zatim ponuditi prvo manju količinu vode. Ako nema povraćanja nakon manje količine vode možete ponuditi manju količinu dijetalne hrane, na primjer dijetalna konzerva ili kuhana piletina i riža; i to četvrtinu  uobičajenog obroka. Naredna dva do tri dana, hranite ljubimca češćim i manjim obrocima dok se situacija ne smiri.

Ako se radi o mladuncu,  post ne bi trebao trajati dulje od jedan sat. Ako  nakon toga, mladunac ne želi jesti i nastavlja s povraćanjem ili proljevom obavezno posjetiti veterinara jer životinja u razvoju prije dehidrira s težim posljedicama nego odrasla jedinka.

Najčešći uzrok povraćanja kod odraslih maca su trihobezoari ( klupka dlake u probavnom sustavu). Kod maca je iz tog razloga uputno kontinuirano davati dva do tri puta na tjedan pastu za izbacivanje viška dlake.

Za ovakve situacije u kućnoj apoteci bilo bi dobro imati:

  • gastro konzerve
  • probiotike za pse i mace
  • pastu za izbacivanje dlake za mace
  • tablete aktivnog ugljena za životinje

Sve navedene preparate možete nabaviti kod Vašeg veterinara.

Većina preparata za zaštitu želučane sluznice koju koriste ljudi, mogu koristiti i životinje. U slučaju da imate takve tablete kod kuće, kontaktirajte svog veterinara koji će Vam reći dozu lijeka s obzirom na težinu Vašeg ljubimca. Bitno je ne davati tablete na usta ako životinja aktivno povraća nego dati tek kada se povraćanje smiri.

Nikako ne davati: čokoladu, kolače, masnu hranu( pečenje) i kosti. Ovakve poslastice mogu dovesti do ozbiljnijih problema u probavnom sustavu Vašeg ljubimca i do upale gušterače.

2. Rane

Ako se Vaš ljubimac ozljedi te ozljeda nije duboka i nije u promjeru veća od 2 cm takvu ozljedu možete sanirati i sami kod kuće.

Ranu je potrebno oprati pod mlakom vodom ili isprati fiziološkom otopinom.

Nakon ispiranja potrebno je ranu posušiti čistim ručnikom te staviti antiseptik, (najbolje Rivanol ili Octenisept jer ne peku), namazati antibiotskom kremom ili staviti antibiotski prašak te zasititi od lizanja povojem ili stavljanjem ovratnika.

Čišćenje antiseptikom i tretiranje lokalno antibiotikom radite najmanje tri puta na dan sve dok se rubovi rane ne zatvore, odnosno dok ne zarastu. Uobičajeno, zarastanje rane traje pet do sedam dana.

Veće i dublje rane te ubodne i ugrizne rane zahtijevaju pregled veterinara i ozbiljniju terapiju.

Za ozljede na oku vrijedi isti princip; oko dobro isprati fiziološkom otopinom, aplicirati antibiotske kapi (1-2 kapi 3 do 5 puta na dan), te staviti ovratnik da se životinja po oku ne grebe i da si samim time ne radi dodatnu traumu na oku.

U slučaju da je oko kompletno zatvoreno, otečeno ili se iz oka cijedi krv trebate odmah kontaktirati hitnu veterinarsku službu.

Za rane je kod kuće dobro imati:

  • fiziološku otopinu
  • antiseptik
  • antibiotsku kremu ili mast za primjenu na kozi
  • antibiotske kapi za oko
  • komprese za rane i zavoj
  • ovratnik

Sve navedeno možete nabaviti u Vašoj veterinarskoj ambulanti.

3. Bolna stanja i povišena tjelesna temperatura.

U slučaju povišene tjelesne temperature trebate otići svojem veterinaru prvom prilikom. U takvim slučajevima, životinja će biti mirna, uglavnom spavati, bezvoljna, slabijeg apetita, može piti više vode, može biti prisutno drhtanje određenog dijela ili cijelog tijela. Normalna temperatura kod pasa i mačaka kreće u rasponu od 37,5 do 39,5 stupnjeva Celzijusa. U slučaju da životinja nema drugih simptoma uz simptome povišene tjelesne temperature, a niste u mogućnosti odmah otići veterinaru možete dati tabletu protiv bolova i za snižavanje tjelesne temperature.

U tu svrhu NE DAVATI LJUDSKE PREPARATE PROTIV BOLOVA (IBUPROFEN, PARACETAMOL, VOLTAREN…) jer time možete dodatno ugroziti zdravlje Vašeg ljubimca. Ovakvi lijekovi dovode do krvavog povraćanja i proljeva, upale gušterače i zatajenja bubrega. U Vašoj kućnoj ljekarni trebali biste uvijek imati tabletu ili sirup protiv bolova za pse i mace koje možete nabaviti kod Vašeg veterinara. 

Ako životinja povraća uz povišenu tjelesnu temperaturu nemojte davati tablete na usta jer time možete pogoršati upalni proces na želucu ili gušterači i pojačati povraćanje, a time i stupanj dehidracije. U ovakvim situacijama potrebno je otići u dežurnu veterinarsku ambulantu.

Ako se radi o šepanju blažeg stupnja, što znači životinja vidljivo šepa, ali se oslanja na nogu, bitno je poštediti životinju aktivnosti 7 do 10 dana te se prvih 3 do 4 dana mogu dati tablete protiv bolova za životinje. Ako se nakon toga šepanje ne smiruje ili se životinja ne oslanja nogu nego ju drži u zraku ili šepa uz pad raspoloženja svakako trebate kontaktirati Vašeg veterinara.

Dobro je kod kuće imati:

1.tablete ili sirup protiv bolova za životinje

2.toplomjer