Borba protiv buha

Invazija buhama u veterinarskoj medicini i dalje predstavlja učestali problem.

Buhe su vanjski nametnici smeđe boje koji se nalaze na dlaci kućnih ljubimaca. Izvor invazije predstavlja okoliš te druge životinje invadirane buhama. Ovi paraziti ne mogu letjeti, već imaju snažne noge pomoću kojih mogu skakati sa životinje na životinju ili u okoliš.

Razvojni ciklus buha uključuje: jaje, ličinku, kukuljicu te odraslu buhu. Sam ciklus može trajati između 3 do 6 tjedana.  Ženka može odložiti i do 25 jaja dnevno.
Jaja buha padaju sa životinje na pod, ležaj ili zemlju. Nakon što iz jajeta izađe ličinka, ona se hrani izmetom odraslih buha i drugim organskim tvarima prije nego što se začahuri. Poslije stadija ličinke prelazi u stadiji kukuljice, u ovom stadiju može opstati duže vrijeme sve dok se ne stvore, za nju optimalni uvjeti za daljnji razvoj u odraslu buhu. Odrasla buha se hrani krvlju, unutar tridesetak  minuta, nakon što se nađe na psu. Idealni udio vlage za razvojni ciklus buha je 85% te temperatura od 25-26 C.  Upravo zbog ovako specifičnog razvojnog ciklusa čišćenje kućanstva predstavlja vlasnicima kućnih ljubimaca veliki izazov.

Ugriz buha kod nekih životinja ne uzrokuje simptome, dok se kod drugih životinja mogu pojaviti blaga iritacija, svrbež i lizanje sve do alopecija, odnosno gubitka  dlake s alergijskom reakcijom na slinu buhe.

Osim alergijskog dermatitisa odnosno upale na koži, bitno je naglasiti da su buhe prenositelji trakavice Dipylidum caninum.

Za dijagnostiku invazije buhama, kod kućnih ljubimaca koristi se četka pomoću koje se životinja iščešljava te tako olakšava pronalazak odraslih buha. Također je potrebno obratiti pozornost, pronalazimo li na dlačnom pokrivaču crne točkice, koje upućuju na prisustvo izmeta  buha. Ako ne vidite živu buhu na vašem ljubimcu i dalje ne isključuje da je nema, jer je u gustom krznu vrlo teško uočiti.

Borba protiv buha je dugotrajna i teška, a uključuje tretiranje životinje s određenim insekticidima, dezinsekciju prostora pomoću usisavanja prostora te pranje i špricanje ležaja, parketa i podova kemijskim sredstvima.

Obratite nam se za personalizirani pristup rješavanja ovog problema kod Vašeg ljubimca.